Baner Stowarzyszenie 01 Baner Stowarzyszenie 03 baner3 baner5

31/10/2016

Koncert organowy w Sanktuarium Matki Bożej Uzdrowienia Chorych w Smolicach

486683 465485886858779 156479350 n

Po trwającym ponad rok remoncie sanktuaryjnych organów, w niedzielne popołudnie dnia 6 listopada o godz. 15,00 zabrzmią one pełną harmonią dźwięków i barw ...

Serdecznie zapraszamy na niecodzienny, mistrzowski koncert organowy w wykonaniu
dr. Tomasza Głuchowskiego. W programie -  klasyka muzyki organowej, utwory wielkich kompozytorów : J.S. Bacha, G. Böhma ,T. Albinioniego , F. Mendelssohna-Bartholdy, Fr. Schuberta, J. Rheinbergera,  L. Böellmana. Koncert zakończą improwizacje T. Głuchowskiego.
To wyjątkowa okazja, by przeżyć prawdziwą muzyczną ucztę, bo jak mówił Pius XII : "Piękna muzyka jest uniwersalnym językiem, który mówi z serca do serca, poza murami i poza granicami narodów".

Nasz gość, Tomasz Głuchowski, urodził się w 1976 r. w Krotoszynie. Jest absolwentem kaliskich szkół średnich: Państwowej Szkoły Muzycznej  II st. im. H. Melcera (klasa organów Kazimierza Madziały) oraz Technikum Budowy Fortepianów im. G. A. Fibigera.

Studiował organy u Klemensa Kaminskiego (w roku 2002 otrzymał dyplom
z wyróżnieniem) oraz klawesyn u Marty Czarny – Kaczmarskiej ( dyplom 2004 r.)
we wrocławskiej Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego. W latach 2007 – 2010 w tejże uczelni odbył studia doktoranckie (organy) pod kierunkiem Magdaleny Czajki i Andrzeja Chorosińskiego. W maju 2011 r. uzyskał stopień doktora, na podstawie rozprawy: „Muzyka organowa Jana Pieterszoona Sweelincka – muzealny relikt czy niewyczerpane źródło inspiracji dla organisty XXI wieku?” (pod promocją Magdaleny Czajki).
            Swoje umiejętności doskonalił na kursach interpretacji i improwizacji organowej oraz klawesynowej, które prowadzili: K. Ostrowski, J. Gembalski, W. de Pol, H. Vogel, U. Spang – Hansen, A. Rösler, J. Ogg, T. de Goede, C. Tilney, Wł. Kłosiewicz, J. Trummer, G. van Schoonhoven, D. Roth. Oprócz studiów i kursów mistrzowskich, istotny wpływ na jego osobowość artystyczną wywarły liczne wyjazdy naukowe do Holandii ( 2008-2010 ), gdzie miał sposobność kształcić się na historycznych instrumentach pod okiem Petera van Dijka
 z Utrechtu.

Od roku 2005 pracuje na stanowisku organisty kościoła św. Wojciecha we Wrocławiu (OO Dominikanie). Jest pedagogiem w Państwowej Szkole Muzycznej II st. im. R. Bukowskiego we Wrocławiu oraz wykładowcą akademickim w macierzystej uczelni wrocławskiej Akademii Muzycznej (Zakład Muzyki Kościelnej), nauczyciel klawesynu i organów we wrocławskiej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej I i II st.

Występuje z powodzeniem w kraju i za granicą z recitalami solowymi oraz jako kameralista i akompaniator. Posiada w swoim dorobku 8 płyt CD z muzyką organowąi kameralną (m.in. „Cztery Pory Roku” A. Vivaldiego). Jest współzałożycielem i kierownikiem artystycznym wrocławskich zespołów muzyki dawnej: „Ars Concordiae” i „Coeli Porta”, a także dyrektorem artystycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Muzycznego „Lato Organowe w Krotoszyńskiej Farze”.

Dr Tomasz Głuchowski jest także przewodniczący Rady Nadzorczej fundacji Opus Organi, członkiem wielu stowarzyszeń (VEESO, SPMK, Ars & Studium, Towarzystwo Miłośników i Badaczy Ziemi Krotoszyńskiej). Jest stroicielem historycznych instrumentów klawiszowych (w ramach współpracy z Narodowym Forum Muzyki  - m.in. Wratislavia Cantans, Forum Musicum).

Nic dodać, nic ująć. Jednym słowem mówiąc : mistrz i mistrzowska muzyka. Trzeba po prostu być i posłuchać. Zapraszamy!!